
Minun mielestäni menoni ovat välillä suuremmat kuin tuloni mutta osaan hallita menojani myös hyvin niin se ei tuota minulle ongelmia.
@Flickr Commons
Piti miettiä myös sitä, että jos muuttaisin omaan kotiin niin millaisia kuluja olisi ja miten pärjäisi. Ajattelin siis tutustua siihen että mitä menoja minulla olisi kuukaudessa ja paljon olisi mahdollista saada rahaa esimerkiksi erilaisilla tukipalveluilta. Jos muuttaisin välittömästi niin en ensinäkään saisi kelalta mitään rahaa, joten pitää vielä kuvitella että olisin 17-vuotias. Elikkäs ainakin heti tuli mieleen sellaiset kulut kuin: ruoka, vuokra, sähkö, puhelinlasku, matkakulut (bussikortti), mahdollisesti vesilasku, vaatteet, lääkkeet ja salilla käynti. Tässä vähän niistä:
- Yksiöiden/kaksioiden hinnat vaihtelivat Helsingissä 500-1000 euron välillä. Vähän kauempaa saisi halvemmalla, mutta minusta täällä liikkuminen on helpompaa.
- Yritin etsiä netistä tietoa siitä, paljon ruokaan menee yhdellä henkilöllä. Se vaihteli todella paljon.
Yleisin luku taisi olla silti 150 euroa.
- Sähkön ja veden hinnasta en löytänyt selvää tietoa, joten en viitsi kirjoittaa niiden hinnasta tähän ollenkaan.
- Puhelinlasku on 15 euroa ja matkakulut n.25 euroa. Lääkekulut olisivat n. 20euroa. Salilla käynti 40 euroa ( tosin se ei ole pakollinen kulu) ja vaatekulut vaihtelevat.
Laskin nämä asiat yhteen (lisäsin jonkunlaisen summan sähköä ja vettä varten) ja saisin Kelalta tälläin 100 euroa opintorahaa ja 201 euroa asumislisää. En pärjäisi sillä millään.
Toki tukien myöntäminen edellyttää sen 17 vuoden iän jonka jo mainitsin ja että on opiskelemassa oppilaitoksessa päätoimisesti ja opinnoissa on edistyttävä. Tietenkin myös se, että rahaa tarvitsee taloudellisesti.
Minun mielestäni tukien hakeminen on hieman hankalaa ja kuulemma siinä saattaa kestää.
Suunnittelu on todella tärkeää aina kun saa rahaa ja varsinkin silloin kun suunnittelee kotoa muuttamista.
Verotus on sitä, että ensiksi verohallinto, tulli ja liikenteen turvallisuusvirasto keräävät kansalta verot. Sen jälkeen ne jaetaan erilaisille veronsaajille esim. valtio ja kela.
Se paljon minä maksaisin veroja jos olisin työssä, riippuu siitä minkälaista palkkaa saan. En muista tarkkaa summaa mutta ainakin 1000 euroa menee veroprosentilla 0. Kun täytän 18 niin asia muuttuu.
Pikavipin ja pankin tarjoamalla lainalla ero on se, että pikavipissä joutuu ainakin helposti siihen ns. "pikavippikierteeseen". Velkaa ja ylimääräistä maksettavaa tulee niin paljon että on otettava toinen pikavippi. Sittenhän se kierre vain jatkuu.
Pankin tarjoamassa lainassa korot ovat paljon kohtuullisemmat kuin pikavipissä. Pikavippiä mainostetaan ainakin niin, että se on tilillä jopa 5 minuutissa. Pankissa taas tietenkin kestää pidempään, mutta silloin se on paljon harkitumpi ja kaikesta siihen liittyvästä on keskusteltu ja kerrottu itselle. Näin väittyy ikäviltä yllätyksiltä. Pikavipissä maksuaika on paljon lyhyempi kuin pankissa. Pikavippi on maksettava n. kuukaudessa.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti